A weboldalon sütiket (cookie-kat) használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.

 

Kávékülönlegességek

Van, aki forrón szereti, más jegesen

A kávét, a világ legsokoldalúbb italát isszuk édesen, kesernyésen, forrón, jegesen, vagy akár mézzel, tejhabbal lágyítva. A víz után a második leggyakrabban fogyasztott ital felébreszt, s egyben energiával tölt el. 

Terítéken az alkoholos kávék

Ütős párosítások:

Mindannyian ittunk már eszpresszót, hosszú kávét, kapucsínót, melange-ot. De a legnépszerűbb kávéféléken kívül számos más, érdekes, izgalmas, igazi gasztronómiai élvezetet nyújtó kávékülönlegesség is létezik.

Barraquito kávé

Barraquito: Ez a különleges kávéfajta elsősorban a Kanári-szigeteken élők kedvence. Az elnevezés mögött pedig egy sűrített tejes, aromás ital található, amihez tejhab, fahéj és citromhéj is dukál. E kávékülönlegesség elmaradhatatlan alapja a likőr. A barraquitot a Zalaco Bisztróban kávélikőrrel szolgáljuk fel.

 

 

  

Mária Terézia kávéMária Terézia: Ausztriában a konyakos, vaníliás tejszínhabbal megbolondított császári melange mellett a Mária Terézia fantázianévre keresztelt kávé számít az abszolút kedvencnek. Az ital meghatározó összetevője mindenütt a narancslikőr, amely forró kávéval elegyedik. A tetején eloszlatott tejszínhabot színes cukorkák díszítik. Illata isteni, íze krémesen lágy. 

 

 

 

fagyis kávé

Kahlua eszpresszó diófagylalttal: A dió és a juharszirup kivételes párosítását ötvözi ez a kávékülönlegesség, amely összetevőinek köszönhetően is garantáltan jó kedvre derít. Az erős fekete ízét kávélikőr tompítja. Az ébresztő italt diófagylalttal és természetes édesítőszerrel, a mézes állagú juharsziruppal kínáljuk. 

 

  

 

Egy csészényi kávétörténet: 

A kávé eredetéről és jótékony hatásairól számos legenda kering. Az egyik legismertebb történet szerint: Káldi, a kecskepásztor állatait legeltetve az egyik hegyoldalon furcsa dologra lett figyelmes. Amikor kecskéi a hegyoldalt beborító növények apró, piros bogyóiból szemezgettek, láthatóan élénkebbé váltak. A kecskepásztor megpróbált utána járni a rejtélynek, és maga is megkóstolta az érdekes növény termését. Amint elmajszolt néhányat a piros bogyók közül, máris erősnek és feldobottnak érezte magát. Káldi csodára gyanakodott, így tüstént elrohant a szomszédos kolostorba és izgatottan beszámolt a történtekről az apátnak. A csodálatos növény bogyóit az apát kezébe adta, majd megpróbálta meggyőzni mesés hatásukról. Az apát azonban az ördög kezét gyanította a dologban, és a bogyókat a tűzbe vetette. Néhány másodperc múlva azonban varázslatos illat töltötte be a kolostor nagytermét és az apát azonnal belátta tévedését. Ilyen mesés illat csak isteni eredetű lehet! A megmaradt bogyókat kikapartatta a tűzből, és vízzel kevertette össze, majd mindannyian megkóstolták életük első kávéját.

Tudtad?

A fekete kávé a legerősebben pörkölt kávészemekből készült főzet. A kávé lehet közepesen és enyhén pörkölt is. Bizonyítottan pozitív élettani hatása van: elősegíti az emésztést és az agy működését. Elkészítésének és tálalásának világszerte eltérő hagyományait találjuk. A kávé őshazája Etiópia. A kávézás szenvedélyének Európában, a XVII. század végén először a franciák kezdtek el hódolni. A feketét étkezések után szolgálták fel. A kimutatások szerint manapság Finnországban és Norvégiában fogyasztják egy főre számítva a legtöbb kávét.