A weboldalon sütiket (cookie-kat) használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.

 

Koktélkülönlegességek

Felrázva és keverve 

Ízelítő a Zalaco Bisztró koktél kínálatából 

Öt klasszikus, közkedvelt, vagy éppen ütős koktél a Zalaco Bisztró kínálatából: 

mai thai koktél1. Mai Tai:

Ez a koktélklasszikus napjaink egyik legkedveltebb, felrázandó „shakelős” italai közé tartozik. Finom, mandulás ízű, erős ital. Elkészítéséhez tört, darált jég szükséges, amihez barna rum is társul. Az összetevők között szerepel a cointreau, a kristálytiszta alkoholok egyik legnépszerűbb képviselője is. (A valódi minőségű, 150 éves örökségű, francia ital a világ legegzotikusabb tájain érő, édes és keserű narancs héjának keverékén alapul.) Nincs Mai Tai frissítő lime és mandulaszirup nélkül. Ne kerülje el a figyelmüket, hogy az italban nincs üdítő. 

  

mai thai koktél

2. Cosmopolitan:

Elsősorban a Szex és New York című sorozatból lehet ismerős ez a nem túl édes, s nem is nagyon száraz koktél, amely a fiatal nők egyik kedvence. A legtöbb forrás szerint a koktélt 1985-ben a floridai South Beachen dolgozó mixerlány, Cheryl Cook alkotta meg. (Az eredeti receptje szerint a koktélba kell absolut citron, egy löttyintésnyi triple sec, egy csöppnyi rózsacitrom és ugyanennyi áfonyaszörp, amely csinosan rózsaszínre festi az italt.) Tobí Cecchini, a manhatteni Odeonban azonban ezen recept hanyagul leírt változatát használta. Idővel az ő variánsa lett az ital elkészítésének általánosan elfogadott alapja. A Zalaco Bisztróban is a Cecchini-féle változat kóstolható meg: azaz a cointreau és a frissen facsart lime leve keveredik egymással. 

mai thai koktél3. White Lady: 

A fehér hölgy Y pohárban érkezett meg hozzánk. A klasszikus, elegáns ital kiváló a vacsorát megelőző beszélgetésekhez. Az aromás rövidital összetevője a gin, a cointreau és a citromlé, amiket jéggel összerázunk, s koktélpohárba szűrünk. A végeredmény egy nagyon kellemes, mégis markáns, karakteres koktél. 

 

  

 

   

mai thai koktél4. Sex on the beach:

Hazánk kedvelt, vodka alapú itala. A klasszikusnak számító koktél legfőbb marketingje a neve. Számos variációja létezik. A Nemzetközi Bártender Szövetség hivatalos Sex on the beach receptje szerint az ital fő összetevői: a vodka, a barackpálinka, a narancslé és a vörösáfonyalé.  Az összetevőket shakerben, jéggel együtt rázzuk össze. A variációk sorában előfordul, hogy a klasszikus receptben szereplő narancslevet ananászlével helyettesítik. Ez a változat kóstolható meg a Zalaco Bisztróban is. 

mai thai koktél5. Long Island Iced Tea: 

Nagy klasszikusaink legütősebb koktélja a Long Island Iced Tea.

Ezzel a férfias keverékkel óvatosan kell bánni, mert összetételéből adódóan kemény ellenfélnek bizonyul, annak ellenére, hogy külsőre teának tűnik. Megjelenése miatt közkedvelt volt a diszkréciót igénylő amerikai szesztilalom idején is. A gin, vodka, tequila, rum, triple sec társítás miatt igazán ütős koktélról van szó, ami a kemény férfiak kedvence is egyben. A szeszesital összetevőket kólával öntjük fel. Az ártatlan külső azonban senkit se tévesszen meg!

Kortynyi koktéltörténet: 

A koktélokra vonatkozó első hivatalos 1806-ból származik. A The Balance and Columbian Repositori napilap május 13-ai számában jelent meg ez a meghatározás: „A koktél különböző szeszesitalokból, cukorból, vízből és keserűkből kevert kitűnő, élénk ital.” Az első koktélkeverési kézikönyvet 1862-ben adták ki. Az első időkben vitathatatlanul az Egyesült Államok és Kuba bárjaiban lehetett rátalálni a koktélkészítés legavatottabb mestereire, akik százféle összetevőből olyan italokat tudtak keverni, amiknek pompás színe és díszítése a büszke páva vagy éppen a kakas farktollára emlékeztetett. Állítólag innen az elnevezés: cocks tail, vagyis kakas farka.  Egy másik történet szerint: Coctel, mexikói királylány apja az udvarába érkező amerikai tiszteket különleges, kevert italokkal kínálta a XIX. század elején. Mivel a vendéglátás közben a lányához is gyakran szólt, a katonák azt hitték, hogy Coctel az ital neve. 

Az USA-ban az alkoholtilalom új korszakot nyitott a koktélok történelmében. Ekkor a „zugivók” mindenféle trükkökhöz folyamodtak, hogy kortyolhassanak a sokszor teának álcázták áhított nedűkből. Ekkor alakultak ki az álnevek használatai is egy-egy italhoz kapcsolódóan, s a felszolgálásuk is különlegessé vált.

A koktélok végtelen variációjának csupán az emberi fantázia és a kreatív kísérletezés kedve szabhat határt.  Egy bizonyos, a kevert italok alapját nagyban befolyásolja az adott ország nemzeti szeszesitala. Ilyen például: Mexikóban a tequila, a Karib-térségben a rum, Franciaországban a konyak, Oroszországban a vodka, Skóciában pedig a whisky. Hazánkban, napjainkban a rum alapú kevert italok a legkedveltebbek, mint például a Pina Colada, a Mojito, a Cuba Libre vagyis a Bacardi Cola. Szintén gyakran fogyasztjuk a vodka alapú Sex On The Beach-et, vagy éppen Long Island Iced Tea-t.